Zühtüpaşa, Recep Peker Cd., 34724 Kadıköy/İstanbul
Çalışma Saatleri
  • Pzt-Cuma 09:00 - 18:00
    Cumartesi 09:00 - 14:00
İletişim Bilgileri
  • +90 (546) 640 00 11
Doktorunuza Danışın
CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Refresh Image

Hamilelik ve Obezite ilişkisi - Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Gebelik

Hamilelik süresince obez olmak aşağıda belirtilen değişken hamilelik komplikasyonlarının risklerini arttırabilmektedir;

  • Gebeliğe bağlı şeker hastalığı. Normal kiloda olan kadınlara göre obez olan kadınlarda hamilelik süresince diyabetin (gebeliğe bağlı diyabet) gelişme oranı daha fazladır.

  • Pre - eklampsi. Obez olan kadınlar da yüksek tansiyon gelişmesi riski ve hamileliğin 20. haftası sonrasında idrardaki protein miktarına artmasıdır (pre ekplampsi).

  • Enfeksiyon. Obez olan kadınlarda hamilelik süresince idrar yolu enfeksiyonu olma riskleri artmaktadır. Obezite sezaryen veya normal yolla doğan bebeklerdede, doğum sonrası riskleri arttırmaktadır.

  • Tromboz (Kan Pıhtılaşması). Obez olan kadınlar da kan damarları içerisindeki kan pıhtılarının oluşması ile çok ciddi durumların risklerini arttırmaktadır (tromboz).

  • Obstrüktif (tıkayıcı) uyku apnesi. Obez olan kadınlar da hamilelik süresince solunumun tekrar tekrar durup yeniden başlayarak (obstrüktif uyku apnesi) muhtemel ciddi uyku bozukluklarının riskini arttırabilmektedir.

  • Gecikmiş gebelik. Obezite hamileliğin beklenen doğum tarihinden daha fazla devam edebilme riskini arttırmaktadır.

  • Sezaryen. Hamilelik süresince obezite elektif ve acil sezaryen riskini arttırmaktadır. Arıca obezite geciken iyileşme ve yara enfeksiyonları gibi sezaryen komplikasyonlarını arttırmaktadır, Obez olan kadınlarda sezaryen doğum sonrasında başarılı bir normal doğum olma olasılığı da azalmaktadır.

  • Gebelik kayıpları. Obezite ölü doğum ve düşük yapma riskinide arttırmaktadır.

 

Obezite Bebeği Nasıl Etkiler?

 

Hamilelik süresince bebekler için değişken sağlık problemlerine neden olabilmektedir, bunlar şunlardır;

  • Makrozomi. Obez olan kadınlarda yenidoğan bebeğin kilosu belirgin bir şekilde ortalamaya göre daha fazla olabilir, vücut yağı diğer doğan bebeklere göre daha fazla (marozomi) olma riskini arttırmaktadır. Araştırmalar doğum kilosunu arttırdığı gibi, çocukluk dönemindeki obezite riskinide arttırdığını belirtmektedir.

  • Kronik durumlar. Hamilelik süresince obez olmak bebeğinizde kalp hastalıklarına veya yetişkin olduğunda diyabet olma olasılığını arttırabilmektedir.

  • Doğum kusurları. Araştırmalar hamilelik süresince olan obezitenin kalp veya bebeğin beynini veya omuriliğini etkileyebilecek bir durum (sinir yolu kusuru) gibi doğum kusurları ile doğma riskini arttırmaktadır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Gebelik

 

Tüp mide ameliyatında gebeliğe engel olacak hiç bir müdahalede bulunulmaz.Tüp mide ameliyatı sonrasında gebelik için minimum 12 ay beklenmesi tavsiye edilir. Bu süreç annenin hem ideal kilosuna ulaşıp bir süre bu kiloda hayatına devam etmesi, hemde hem anneye hemde doğacak olan bebeğine yetebilecek kadar doğal yollardan vitamin-mineral alabilmesi içindir.

Tüp mide ameliyatı sonrası gebe kalan annenin bariatrik diyetisyen - genel cerrah - kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile ortak çalışarak sürece başlamalı ve tamamlamalıdır.