Zühtüpaşa, Recep Peker Cd., 34724 Kadıköy/İstanbul
Çalışma Saatleri
  • Pzt-Cuma 09:00 - 18:00
    Cumartesi 09:00 - 14:00
İletişim Bilgileri
  • +90 (546) 640 00 11
Doktorunuza Danışın
CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Refresh Image

Ameliyattan Sonraki Süreçte Nasıl Besleneceksiniz? Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Tüp Mide Ameliyatından Sonraki Süreçte Nasıl Besleneceğim?

Tüp mide ameliyatından sonasındaki dönemde beslenmede amacınız, hızlı kilo kaybı süresince yağ doku kaybetmek ve kas kütlesini korumaktır. Bu yüzden önceliğiniz proteinler ve sıvılar olmalıdır. İkinci olarak operasyon sonrası tüketilen yiyecek ve içecekler kilo kaybını maksimuma çıkarırken reflüyü, erken tokluk hissini ve dumping sendromunu en aza indirmelidir. Bu hedefleri gerçekleştirmek için aşamalı diyet kullanımını desteklemektedir. Ameliyattan sonra; ilk 15 gün (ortalama 2 hafta) uygulayacağınız SIVI DÖNEMİ, 15.gün ve 30.günler arası (ortalama 2 hafta) uygulayacağınız PÜRE DÖNEMİ, 30.günden (ilk ay bittikten) sonra uygulayacağınız KATI DÖNEMİ şeklinde üçe ayrılır.

 

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme Takibi Olmalı mıdır?

Geçirdiğiniz ameliyat ile oluşacak yeni beslenme düzeni öğrenmek için mutlaka profesyonel bir destek almalısınız. Maksimum ve sağlıklı kilo kaybı, kas kütlesinin korunması ve artırılması, yeni beslenme alışkanlıklarının öğrenilmesi ve uygulanması, ameliyat sonrası beslenme ile ilgili oluşabilecek komplikasyonların en aza indirilmesi ve yönetilmesi adına beslenme takipleriniz oldukça önemlidir. Özellikle normal beslenmeye geçene kadar ( yaklaşık 2. Aya kadar ) haftalıklar takipler sonrasında 1. Ay, 3. Ay, 6. Ay, 12. Ay, 18. Ay ve 24. Ay rutin, ameliyattan 2 yıl sonra da yıllık takipler obezite cerrahisinin sağlıkla yönetilmesi ve sürdürülmesi açısından mutlaka yapılmalıdır.

 

Ne Kadar Protein Almalıyım? Ne Kadar Süre Protein Takviyesi Kullanmalıyım? 

Ameliyat sonrası doku iyileşmesi ve yağ kaybının maksimum düzeyde olması için minimum 60 gr protein alınmalı ancak vücut ağırlığı ve geçirilen operasyona göre bu miktarın 120-130 gramlara kadar çıkabileceği unutulmamalıdır. Protein takviyesi ameliyattan sonra sıvı diyetle birlikte başlarken ne kadar süre kullanacağınız tamamen sizin besinlere karşı tolerasyonunuz ile değişmektedir.  Minumum 1 ay protein takviyesi ile gidilmekte sonrasındaki süreçte günlük almanız gereken protein miktarı ve takviyesiz, besinlerle tüketebildiğiniz protein miktarına göre beslenme programınızda ayarlanmalıdır. Kaliteli protein kaynakları kullanılarak öğün başına 15-30 gr protein tüketimi hedeflenmelidir

 

Ömür Boyu Diyet mi Yapacağım?

Tüp Mide Ameliyatı sonra ilk 2 ay beslenmenin değişmesi ve yeni beslenme düzeninin oturması için oldukça önemlidir. Kilo kaybının maksimum olduğu bu dönemde beslenme ne kadar iyi yönetilirse sonrasındaki süreçler de başarı oranı artar. Beslenmenize ve fiziksel aktivitenize dikkat ettiğiniz sürece ameliyat sonrası 2 yıl kilo kaybınız devam eder. Geri kilo almamak ve mevcut kilonuzu korumak için yaşam tarzı değişikliği ( sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ) yapmak obezite cerrahisi sonrası hedeflerin en başında gelmelidir. Günlük protein alımınız, sıvı tüketiminiz, vitamin-mineral destekleriniz ve fiziksel aktiviteniz temel rutininiz olmalıdır. Bunun dışında genel beslenmenizde günlük 6-7 porsiyon et ve et ürünleri, 3-4 porsiyon süt ve süt ürünleri, 2-3 porsiyon sebze ve meyve, 3-4 porsiyon ekmek ve tahıl ürünleri, 1-2 porsiyon yağ grubundan besinlerin olması sizin için yeterli olacaktır.

 

Yemek Yerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Ameliyat sonrası yavaş yemek yeme ve iyi çiğneme öğrenmeniz gereken en önemli yemek yeme kuralı diyebiliriz. Erken doygunluk hissi, tıkanma, mide bulantısı, kusma gibi şikayetleri en aza indirgemek için yemek süresi min. 20-30 dk olmalı ve her lokma en az 15-20 kez çiğnenmelidir. Bir diğer dikkat etmeniz gereken katı-sıvı ayrımı olmalıdır. Yemeklerle birlikte sıvı alınmamalı, yemekler ile arasına yarım saat süre konulmalıdır. Dumping sendromundan kaçınmak ve mide hacmini kaliteli kullanmak adına katı sıvı ayrımı oldukça önemlidir. Son olarak da küçülen mide hacmine uygun günde 4-6 öğün yapmak ve bunu alışkanlık haline getirmek kaliteli beslenmek ve kilo kaybını/ korumayı sürdürmek için önemlidir.

 

Tekrar Kilo Alır mıyım? 

Yapılan çalışmalar obezite cerrahisi sonrası 10 yıllık takiplerde verilen kilonun %25’inin geri alındığı yönünde. Unutmamanız gereken gerçek ise obezite cerrahisinin sihirli bir değnek olmadığı! Kilo kaybetmeniz ve sağlığınıza kavuşmanız için size verilen mucizevi bir araç olan obezite cerrahisini iyi kullanıp profesyonel olarak aldığınız desteklerle yaşam tarzı değişikliğinizi yaparsanız, maksimum düzeyde kilo kaybını sağlıkla vermiş ve korumuş olursunuz.

 

Dumping Sendromu Nedir?

Gastrik Bypass ameliyatından sonra yaşanan sorunlardan biri olan DUMPİNG SENDROMU; midenin hızlı boşalması anlamına gelen bir olaydır. Ölümcül risk taşımaz, korkulacak bir durum değildir. Yüksek karbonhidratlı, basit şeker oranı fazla olan besinlerin tüketildiği öğünlerden sonra oluşur. Yemek esnasında veya 2-3 saat sonra da hissedilebilir. Belirtileri;

  • Baş dönmesi
  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • Terleme
  • İshal
  • Titreme
  • Sersemlik hali
  • Kalp çarpıntısı
  • Tansiyon düşmesi
  • Bulantı
  • Halsizlik

Kan şekerinin ani yükselmesi sonucu oluşan bu durumda, sırt üstü uzanarak dinlenmek belirtilerin geçmesi için yeterlidir. Çok sık bu durumla karşılaşıyorsanız yediğiniz besinleri gözden geçirmelisiniz. Unlu, şekerli gıdalardan uzak durmalı,az ve sık beslenmeli,su içiminizi arttırmalısınız